עיצוב מעקה למדרגות בטיחותי ואסתטי

עם כל הכבוד להיבט הבטיחותי החיוני ביותר לכל מעקה מדרגות, אי אפשר להתעלם מההיבט האסתטי שנועד להגדיר סגנון וליצור אמירה ויזואלית וחיבור הרמוני בחלל שבין הקומות. האתגר שטמון בעיצוב מעקה מדרגות נכון נעוץ בעיקר בצורך לשלב בין אסתטיקה, פונקציונליות ועמידה בתקנים.

כדי לעצב מעקה מותאם אישית בואו לגלות כמה מהשיקולים המרכזיים שיעזרו לכם לבנות מעקה בטיחות למדרגות בעיצוב שישתלב היטב בסגנון החלל שסביבו.

שיקול I: עמידה בתנאי הבטיחות של התקן הישראלי

מעקה בטיחותי עומד בתקנים השונים, כמו אלה המתייחסים לגובה המעקה, למרווחים בין הסורגים וליציבות שלו.

  • גובה המעקה: גרם מדרגות עם מעקה כולל שני אלמנטים אופקיים, עליון ותחתון, כשהמרחק ביניהם הוא לא פחות מ-90 ס״מ. למעקה המדרגות יש שני חלקים, מישורי ומשופע, ולפי התקן הישראלי 1142 –
    • גובה המעקה בחלקו המישורי צריך להיות לפחות 105 ס״מ.
    • גובה המעקה בחלקו המשופע צריך להיות לפחות 90 ס״מ.
  • הרווח בין הסורגים: לפי התקן, הרווח בין הסורגים צריך להיות קטן מ-10 ס״מ כדי למנוע אפשרות למעבר ראשו של ילד דרך הסורגים.
  • יציבות וחוזק: המעקה צריך להיות חזק דיו כדי לעמוד בעומס התקני ולהישאר יציב בעת השימוש בו.

שיקול II: בחירה בחומרים הנכונים

לכול חומר יש מאפיינים משלו שיכולים להשפיע על הבטיחות ועל הסגנון העיצובי של מעקה המדרגות שלכם.

מעקה מעץ: מקרין חום וטבעיות ומשתלב היטב בחלל בסגנון קלאסי או כפרי. ליצירת מעקה עשיר יותר, ניתן לשלב בו עבודות נגרות קישוטיות.

מעקה ממתכת: מתכת (ברזל, נירוסטה או אלומיניום) יוצרת מראה מודרני או תעשייתי. ניתן לשלב במעקה ממתכת קווים מעודנים או תבניות גיאומטריות שיצרו את הסגנון המתאים לכם.

מעקה מזכוכית: מציע מראה אלגנטי ושקוף שמתאים לחלל מודרני או קטן. זכוכית מחוסמת או זכוכית רבודה הם שני סוגים בטיחותיים של זכוכית שעומדים בתקן ומשמשים לייצור מעקות. קחו בחשבון שבחירה בזכוכית כרוכה בשימוש במחברים איכותיים (בדרך כלל מאלומיניום או מנירוסטה).

מעקה משולב: אפשר לשלב בין חומרים שונים, כמו עץ ומתכת או זכוכית ומתכת, כדי ליצור הרמוניה עיצובית בין חומר חם לחומר קר או בין סגנון קלאסי לעכשווי.

שיקול III: בחירה בסגנון העיצובי

יש כמה שיקולים עיצוביים שיעזרו לכם לבחור במעקה שיתאים לגרם המדרגות שלכם:

שיקולי סגנון: מעקה בסגנון פתוח ייצור תחושה של מרחב אבל ידרוש נקיטה באמצעי בטיחות קפדניים. לעומת זאת, מעקה בסגנון סגור יוסיף תחושה של פרטיות או יוכל להסתיר דברים. שקלו גם אם לבחור בעיצוב מודרני, תעשייתי, כפרי וכו׳.

שיקולי איזון: מומלץ לעצב מעקה שישלים את מראה המדרגות ולא יתחרה בו. שימוש בקווים חוזרים או שילוב בין אלמנט אנכי לאופקי, יכולים להוביל את העין במעלה או במורד גרם המדרגות וליצור ׳לוק׳ הרמוני ומאוזן יותר.

שיקולי חלל: סגנון מעקה המדרגות אמור להתחשב בעיצוב שסביבו, כולל המרצפות, הקירות והריהוט. בנוסף, מעקה מינימליסטי יכול להתאים לחלל קטן וצפוף יותר ואילו מעקה דרמטי יכול להשלים להפליא חלל גדול ופתוח יותר.

שיקול IV: פונקציונליות

עיצוב המעקה צריך לקחת בחשבון היבטים פונקציונליים, כמו:

  • עובי המעקה כ-5-4 ס״מ כדי שהאחיזה תהיה נוחה.
  • מעקה שלם שמלווה את המשתמש לאורך כל המדרגות.
  • גימור מעקה מעוגל ובטוח שימנע פציעות או קרע בבגד.

לבסוף, השיקולים הנוגעים לעיצוב מעקה המדרגות חורגים מעבר להחלטה הפרקטית, והם מציעים לכם הזדמנות ליצירת אמירה עיצובית מותאמת במיוחד לאחד החללים המרכזים בבית.

About the author

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *